2013 a Montázs Egyesületben

2014-03-16

Az Egyesület 2013. évi tevékenységének bemutatása

Helyzetelemzés

A 2013-as év munkájának fő irányát a korábban elindított folyamatok folytatása és kibővítése jelentette. Tavaly megkezdett ernyőszervezeti munkánk folytatásaként 2013-ban is rendszeresen szerveztünk szakmai találkozókat és rendezvényeket a térségben működő gyermek- és diákszínjátszó csoportok számára. Az e célra kialakított facebook oldalon rendszeresen tájékoztatjuk partnerszervezeteinket az aktuális tudnivalókról, valamint – az oldal révén – teret és lehetőséget nyújtunk számukra a közvetlen kapcsolatépítésre. Emellett az egyesület meglévő színpadtechnikai eszközeivel is segítjük a rászoruló szervezetek, munkáját.

Folytattuk kultúraközvetítő és közművelődési tevékenységünket. A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is rendszeresen felkért szereplői voltunk városunk nemzeti ünnepi megemlékezéseinknek. Miskolc M.J.V. Önkormányzata 2017-ig hosszabbította meg az Egyesületünkkel 2010-ben között, kulturális feladatok ellátására épülő közművelődési megállapodását.

Nagy sikerrel játsszuk az előző évben készített Himnusz című fesztiváldíjas előadásunkat és a hozzá kapcsolódó színházi nevelési foglalkozásunkat, amely a családi krízis témáját dolgozza fel tizenéves fiatalok számára.

Diákszínjátszó műhelyünkben készült Angyalugrás című előadásunk az Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális döntőjében ezüst minősítést kapott, és a találkozó győzteseként bejutott a Pápán megrendezett országos találkozóra. A Budapesti Magyar Művek Szemléjén a zsűri  arany minősítéssel értékelte a produkciót.

Tovább folytattuk 2009-ben indított FA-Ter Komplex Tehetségtámogató Programunkat, melynek keretei között 2013-ban is száznál több fiatal számára biztosítottunk bemutatkozási és továbbképzési lehetőséget elsősorban a színházművészet – illetve a kapcsolódó társművészetek területén. Egyesületünk alapítója és szakmai vezetője a 2011-ben létrejött Montázs Tehetségpontnak, amely az eddigi munkája eredményeképpen ez év augusztusában akkreditált kiváló tehetségpont címet kapott.

Mindezek mellett 2012-ben sikerrel pályáztunk a TÁMOP 3.2.13-12/1 „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában” című pályázati konstrukció keretében, így 2013. júniusában 9partnerintézmény 11 telephelyén kezdtük meg a drámapedagógiai módszerek komplex alkalmazására épülő programunk megvalósítását.

2013. augusztus 31-én ünnepeltük egyesületünk ötéves évfordulóját. A születésnap részeként, ünnepélyes keretek között indítottuk el egyesületünk megújult weboldalát: www.montazsegyesulet.hu

Eredmények 2008-2013

Produkciós és színházpedagógiai tevékenység

2008

• Fekete-fehér – mozdulatszínházi előadás Ady és Léda levelezéséből és Ady Léda-verseiből Szatmárnémeti; Nemzetközi Ady-találkozó és fesztivál – II. helyezés)
  • Születésnap (drogprevenciós célú színházi nevelési foglalkozás 16-18 éves fiatalok számára)

2009

• „Amivel most is karcolok” – zenés összeállítás Ady Endre verseiből és publicisztikájából Szatmárnémeti; Nemzetközi Ady-találkozó és fesztivál (- különdíj)
  • Pettyetlen Katica (Színházi nevelési program a barátságról és a csúfolódásról  7-10 évesek számára)
  • Koccanások (színházi nevelési foglalkozás a párkapcsolatokról 16-18 éves fiatalok számára)

2010

• Miskolci legendák a színpadon (Csorba Piroska és Fedor Vilmos Miskolci legendák című kötetének darabjaiból készült adaptációsorozat
  • Törpék a várban – interaktív utcaszínházi játék a Diósgyőri várban
  • Folyamatos együttműködés a Miskolci Városi Könyvtárral, rendszeres fellépések az olvasás és az irodalom népszerűsítését szolgáló rendezvényeken.

2011

•  „Tövisek és virágok” zenés bemutató a FA-Ter Irodalmi Műhelyben készült írásokból (A civil szervezetek helye és szerepe a tehetséggondozásban című szakmai konferencia keretében) március 23.
  • Fellépések a nemzeti ünnepeink tiszteletére rendezett városi rendezvényeken
  • „Mire várunk még?” – interaktív akciószínház 1848 március 15-e tiszteletére
  • „Fegyvert s vitézt éneklek…” – ünnepi összeállítás az 1956-os forradalom tiszteletére)
  • Főhajtás – díszelőadás az 1956-os forradalom tiszteletére

2012

·         Bakkhánsnők (Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális döntőjén való részvétel (bronz minősítés – 2012. március 31.)

·         Himnusz (Arany Deszka Fesztivál, Ajka, 2012. október 13-14. eredmények: arany minősítés, Arany deszka díj, legjobb férfi és legjobb női alakítás első helyezettjei, színészi munkáért zsűri különdíj)

• Segítség (színházi nevelési foglalkozás a családi krízisről 14-18 éveseknek)

2013

·         Angyalugrás (Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális döntő, (fesztivál győztes előadás)

·         Angyalugrás (Magyar Művek Szemléje országos minősítő fesztivál – arany minősítés)

Ifjúsági képzési programok

• Megyei diákvezetők képzése (2008, 2009)
  • Öntevékeny ifjúsági közösségek működésének segítése (2009)
  • Roma fiatalok bevonása ifjúsági projektekbe (2009)
  • FA-Ter Irodalmi Alkotó Műhely (Tehetségfejlesztő program 2010-2011)
  • Életre kelt szó – összművészeti alkotóműhely (2011)
  • Áthal(j)lások – a Próbarepülés című kötet kiadása a FA-Ter Irodalmi Alkotó Műhely tagjainak írásaiból (2011)
  • Takarásból – összművészeti alkotóműhely (2012)

Szakmai rendezvények (találkozók, konferenciák, szakmai napok, fesztiválok)

• Színházi nevelési Társulatok Országos találkozója (A Káva Kulturális Műhellyel és az Ady Endre Művelődési Házzal közösen)
  • Miska Fesztivál – a Mezőcsáti kistérség hagyományteremtő célú ifjúsági kulturális találkozója
  • Tükör által világosan – szakmai konferencia a civil szervezetek kapcsolatépítéséért (2010.)
  • FA-Ter – Fiatal Alkotók Tere (2009-től folyamatosan)
  • Impró-Sokk ifjúsági színjátszó csoportok kelet-magyarországi szakmai találkozója (2009-től évenként)
  • Partnerség a fiatalokért – a CIMBIK Civil Háló szakmai konferenciája (2011.)
  • Civil szervezetek helye és szerepe a tehetséggondozásban – a CIMBIK Civil Háló szakmai konferenciája (2011.)
  • Civilek a kultúrában – a CIMBIK Civil Háló szakmai konferenciája (2011.)
  • Miskolci Korzó Fesztivál - a CIMBIK Civil Háló ifjúsági kulturális fesztiválja (2011. június 3.)
  • Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális döntőjének szervezése (2012, 2013)

A fenti események mellett számos programban vettünk-veszünk részt szervezőként, koordinátorként vagy közreműködőként. Eseményeinkről rendszeresen hírt adtunk, illetve beszámoltunk honlapunkon, illetve facebook-oldalunkon. 2012-2013-ban– becsült adataink szerint – több mint tízezren találkozhattak programjainkkal, megmozdulásainkkal előadásokon, civil rendezvényeken, drámaórákon, valamint az írott és az elektronikus médiában.

Szakmai partnerségek

(részvétel partner-projektekben, szakmai-koordinációs tevékenység, együttműködések, tagságok)

·         Megalakulásunk – 2008 – óta tagszervezete vagyunk a Színházi Nevelési Társulatok Országos Hálózatának.

·         2009 – első szakmai konferenciánk megszervezése - óta tudatosan törekszünk arra, hogy segítsük és erősítsük az ifjúsági közösségekkel foglalkozó, illetve a közművelődés területén dolgozó civil szervezetek összefogását. Ez irányú munkánk eredményeképpen mára országosan ismert szakmai ernyőszervezetté váltunk.

·         DICE – Drama Improves Lisbon Key Competences in Education című nemzetközi kutatási program (projektvezető: Káva Kulturális Műhely Egyesület – 2009-2010)

·         „Kéz a kézben közösségben – Együtt egy élhetőbb Miskolcért” (TÁMOP 3.2.3.) (projektvezető: Ifjúsági és Szabadidő Ház – 2009-2010.)

·         „Manézs” –magazinműsor a miskolci diákszínjátszó csoportokról (projektvezető: Miskolci Televízió – 2009-2010.)

• Közművelődési megállapodás kulturális feladatok ellátására Miskolc M. J. V. polgármesteri hivatalával (2011-2012; 2012-2017)

·         Egyesületünk létrehozója és egyik szakmai irányítója a CIMBIK Civil Háló nevű szerveződésnek (2010.) A CIMBIK kiemelt célja az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek összefogása és az öntevékeny ifjúsági közösségek támogatása.

·         Létrehoztuk a Montázs Tehetségpontot (2011.). A Tehetségpont kiemelt feladata a 2009 óta létező FA-Ter (Fiatal Alkotók Tere) elnevezésű tehetségprogram, valamint az e köré szerveződő FA-Ter Komplex Tehetségtámogató Program működtetése.

·         2012-ben tagjai lettünk az alternatív színházi műhelyeket tömörítő FESZ-nek (Független Előadó-művészeti Szövetség), valamint a Magyar Színjátékos Szövetségnek

·         2012 novemberében kezdeményezői voltunk az Észak-Magyarországi Színjátszó Csoportok Regionális Hálózata (SZÍNREH) megalakításának. Megalakulása óta folyamatosan koordináljuk a szerveződés működését.

• InSite Drama kutatási programja a magyarországi színházi nevelési foglalkozások teljes körű összehasonlító feltérképezésére és elemzésére (2013.)

Kiemelt események - 2013

·         Miskolc M.J.V. önkormányzatával kötött együttműködési megállapodás keretében rendszeresen felkért főszereplői vagyunk a városi kulturális nagyrendezvényeknek

·         Az Országos Diákszínjátszó Egyesülettel (ODE) együttműködve 2012-ben és 2013-ban is főszervezői voltunk az Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális fordulójának.

·         Határtalanul – A Magyar Színjátékos Szövetség konferencia-sorozata Észak-Magyarországi és Kelet-Szlovákiai állomásának megrendezése

·         III. Miskolci Korzó Fesztivál – A Montázs Egyesület és a CIMBIK Civil Háló kulturális rendezvénye

Impró-Sok(k)-2013. (Ifjúsági Színházi Alkotócsoportok V. Szakmai Találkozója) A FA-Ter Komplex Tehetségtámogató Program kétnapos nagyrendezvénye