DOKKOLJ VELÜNK!

Pályázati beszámoló

NTP-MŰV-18-0157

TÁMOGATÓ:

A pályázat tehetséggondozó programjának elsődleges célja volt, hogy a résztvevők továbbfejlesszék előadó-művészeti tudásukat, tehetségüket. Fontos cél volt az is, hogy a projekt a közös alkotómunka terepévé váljék, a benne dolgozók megélhessék a közösségi alkotás örömét, így a műhelymunka, és a kapcsolódó tevékenységek fejlesszék a személyes és a szociális kompetenciákat is.

A művészeti nevelés – jelesül a színi nevelés – jellegéből következően egyszerre hat a résztvevők személyes és szociális kompetenciáira A színésztechnikai tréningek ezen kívül erősen fejlesztik a résztvevők kommunikációs képességeit is. Mindez látványosan megmutatkozott az éves munka során. Az egymás iránti felelősség, az elfogadás a megértés és együttműködés számtalan példáját láttuk mind a próbák során, mind a bemutató helyzetekben.

A programban 15 fő 10-14 év közötti diák vett részt. Nemek szerinti bontásban 9 lány, 6 fiú. Mindannyian a színjátszás iránt érdeklődő, az adott művészeti területen jártassággal és eredményekkel bíró személyek. A színjátszó tehetség a személyiségben meglévő összetett képesség-együttes számos elemének eredőjeként ragadható meg. Ilyen többek között a dramaturgiai gondolkodás, az empátiás megértés, az együttműködés képessége, az improvizatív kreativitás, az utánzó képesség, a kritikai gondolkodás, a mozgáskoordináció, a verbális emlékezet stb. Mindezek a résztvevőkben különböző hangsúllyal és hatékonysággal működnek.

Pályázati programunk fő programjaként vállaltuk egy 60 órás tehetséggondozó színjátszó műhely megvalósítását. Ehhez kapcsolódóan nyílt napokat szerveztünk, melyek keretében a résztvevők családjai és tágabb környezetük bepillantást nyerhettek az alkotói folyamatba és a létrejövő színpadi alkotás(ok) megszületésébe. Ugyancsak a program keretében vállaltuk egy videófilm elkészítését, amely összefoglalja a program folyamatát és a résztvevőkön keresztül reflektál a megvalósult eseményekre, és azok eredményeire.

Megvalósult programelemek:

1. Tessék, csak, tessék! (vásári hívogató) – Játékos nyílt nap keretében invitáltuk meg a résztvevők családjait, hogy oldott beszélgetés és játékos együttlét keretében mutassuk be a tervezett próbafolyamat tartalmát és céljait. (2018. szeptember)
  2. Színjátszó műhely (60 órás tehetséggondozó műhely)
  3. DOKK-olj velünk! – Családi nap, játékos vetélkedők, bemutatók, bepillantás a bábjáték világába
  4. „Bábu vagy” – Bepillantás a bábjáték világába nyílt nap keretében.
  5. Werkfilm – videófilm készítése

A program eredményeképpen a csoport által készített Aliz című meseadaptáció a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó találkozó megyei fordulóján ezüst minősítést nyert. (Az előadás élő színházi, bábos és filmes elemek színpadi alkalmazásával keltette életre Lewis Carrol: Alice csodaországban című meséjét.)

A program során készült produkció címe: Alice. A színdarab Lewis Carrol: Alice Csodaországban című meseregényének színpadi adaptációja. A kísérleti jellegű előadás egyszerre alkalmazza az élő színház, a bábszínház és a film eszközeit. a játék során a résztvevők különböző stílusú színházi nyelveken megszólalva (burleszk, pantomim, realista játékmód), számos szerepben jelentek meg, játékukban összegezve a kurzus során tanultakat. A megyei versenyen elért ezüst minősítés mellett a zsűri kiemelte a sokszínű formanyelv használatát és az előadásból sugárzó közösségi színjátszás erejét.