HATÁRTALAN SZÍNJÁTÉK - szakmai beszámoló

2017-10-10

Nemzetközi színjátszó táborunk a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület   szervezésében, a ,,Cserey-Goga ,, Technológiai Líceummal, mint  a pályázatban együttműködő partnerrel, valamint az   Emberi Erőforrások Minisztériuma,   a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával 2017. agusztus 16-23-ig valósult meg Balatonmáriafürdőn.

Programunk kiemelt célja az volt, hogy a résztvevők intenzív tábori munka keretében fejlesszék előadó-művészeti tudásukat, megismerjék a színházi alkotómunka működését, és megéljék a közösségi alkotómunka örömét és felkelősségét. A tábor végén előadják a saját előadásukat a maguk által elképzelt színpadi térben.

Az évek során számos visszajelzést kaptunk táboraink népszerűségéről. Gyermekszínjátszóink a középiskolába lépve is visszajárnak hozzánk a foglalkozásokra, és a táborokba is. Körlevél és facebook üzenet formájában történt egy előzetes felmérés, amely túljelentkezést mutatott itthon és Erdélyben is.

A tábor programunkba 50 fő 13-20 év közötti fiatalt vontunk be. A jelentkezés az e célra kialakított on-line felületen történt. A résztvevők között közel azonos arányban voltak fiúk és lányok. A célcsoport tagjaival szembeni elvárások, és a kiválasztás szempontjai: (1) legalább egy éves tapasztalat színjátékos műhelyben; (2) szakmai visszajelzések alapján kimagaslóan tehetségesnek vagy tehetségígéretnek tekinthető az adott művészeti ág területén; (3) motiváltság a program iránt.

A beválogatás a kollégák ajánlásait is figyelembe véve a kiválasztást végző szakemberek egyhangú döntése alapján történt.

A célcsoportra gyakorolt hatást a jelentkezők visszajelzései alapján készített elégedettségi kérdőív eredményei (> 90%), valamint a szöveges visszajelzésekből közölt válogatás mutatja.

A beszámolókból tallózott részletek is azt bizonyítják, hogy ez a tábor nagyszerű rendezvény volt „Határtalan színjáték”a javából!

„Minden percét élveztem a tábori programnak,a csoportfoglalkozások is nagyon- nagyon tetszettek, mindenik délelőtti tréningnek megvolt a maga hangulata, varázsa és haszna. Rengeteg barátot szereztem, rájöttem, hogy milyen jó a színjátszás és segített önmagam megismerésében is .,, “Az elején egy kicsit féltem attól, hogy vajon milyen lesz, szeretni fogom-e , de nagyon nagy pozitív csalódás volt számomra ez a tábor. Bár az út hosszú és fárasztó volt, de őszintén mondom, hogy megérte, sosem fogom elfelejteni ezt a tábort, az embereket, akiket megismertem és szívembe zártam.” “Ez volt a legkellemesebb táborom, a hely csodaszép, a Balaton lenyűgöző volt. A programok remekül voltak beosztva, nagyon jól éreztem magam, úgy a délelőtti tréningeken, mint a délutáni műhelymunkán. A tanítóink is türelmesek voltak, ehhez rengeteg tapasztalat kell. Sok új dolgot tanultam a tábor során, remélem, hasznát veszem majd az életben. Köszönök mindent!”

“ Azt gondolom, hogy ez a tábor volt életem eddigi legszebb élménye. Bár féltem a nyelvi korlátoktól az elején , de egyetlen pillanatot sem sajnálok , sok új barátot szereztem és úgy éreztem magam, mint egy igazi nagy családban. Multumesc tuturor! “Ez volt eddigi legjobb táborom: Balaton, napsütés van ennél jobb? És még nem beszéltem a barátaimról, akiket itt ismertem meg, és akikkel nagyon jól tudtunk dolgozni. Szenzációs volt minden egyes program.” „A programok interaktívak és nagyon kreatívak voltak, a tanárok figyelmesek és kedvesek, mindenki nagy szakértelemmel dolgozott, mindig tudták mivel álljanak elő.”

„Nekem abban segített leginkább ez a tábor, hogy megnyíljak mások előtt, ismerjek meg minél több embert. Minden tanár arra bíztatott, hogy élvezzem és szeressem az életet és, hogy bízzak magamban. Hálásan köszönöm mindenkinek!” “Bármikor eljönnék egy ilyen táborba, a pénteki nap volt a legnagyobb kihívás Uray Péter művész úrral. Nehéznek tűntek a  mozgásszínházi gyakorlatok, de annyira izgalmasak voltak, hogy teljesen beleszerettünk. ,,      ,,Sejtettem, hogy ez a tábor jó lesz, de ez a jelző túl gyenge kifejezés ahhoz, hogy leírjam, amit érzek. Nem is maga a Balaton tette széppé, hanem a csodálatos emberek. Egy hét talán kevés idő, mégis sok mindent takar: új emberek, igazi barátságok, rengeteg új ismeret és élmény. A búcsú könnyes volt és fájó, de az emlékek örökre megmaradnak. Köszönjük Balatonmáriafürdő!

„Annyi jó ember vett körül és annyi mindent tanultam! Még most is sírok, mert hiányozni fognak. Mindenkinek mindent köszönök!” “Számomra ez a hét nemcsak egy tábort, hanem egy fejlődési folyamatot jelentett . Rengeteg tapasztalatot szereztem, amellett új dolgokat tanultam és életre szóló barátságokat kötöttem . Megtanultam, hogy felelősek vagyunk a cselekedeteinkért , bármit is teszek, vállalnom kell a következményeket. Szóval a színjátszós tábor segített fellépni a következő lépcsőfokra. ,,

Hazafele Kecskeméten is megálltunk megcsodálni a történelmi központot, megkóstolni a finom fagyikat, fotózkodni. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget a megtisztelő partneri kapcsolatot, szüleinknek, hogy elengedtek, oktatóinknak a sok türelmet, odaadást és bizalmat, a sok finom kaját! A Harmonia cégnek a biztonságos szállítást! Reméljük lesz még alkalmunk együtt táborozni! Határtalan színjáték, életre szóló barátságok, felbecsülhetetlen élmények - ez jellemezte ezt a tábort!

(Részletek a krasznai diákok beszámolójából)

TÁMOGATÓINK: