Háy János és más szerzők művei alapján: Angyalugrás

2013-06-04

A MONTÁZS SZÍNJÁTSZÓ MŰHELY bemutatja

Háy János és más szerzők művei alapján: Angyalugrás

„A fesztivál talán leginkább megérintő előadása a miskolci ANGYALUGRÁS, ahol a diákcsoport, és a két felnőtt szerkesztő-rendező játszik együtt. Persze amíg azon flesselek, hogy anyukám és Háy János, addig lehet, hogy elfogult vagyok Abogyósgyümölcskertész fia, A gyerek és a Völgyhíd momentumaiból építkező anyaggal. Mégsem ennyire egyszerű, az Angyalugrás ugyanis erős kérdéseket vet fel, gördülékeny és zsigeri nyelven, amit átitat a Háy szövegeire jellemző természetes líraiság. Ráadásul kamaszok és felnőttek magától értetődően játszanak együtt, a rendezői figyelem aktív alkotói szándék lesz, erejéből adódóan transzcendens a kamaszok játékvilágához képet. Olyan erő, amihez képest meg lehet határozni magad, ami néha láthatatlanná válik, nem tudni jót vagy rosszat akar-e. Izsó Angelika és Püspöki Péter jó ízléssel, jó tempóban lép ki és be az aktuális színpadi történésekbe, amikor „csak” jelen vannak, azt természetesen teszik.

Ami fontos, hogy a játszó kamaszok szintén természetesen működnek, miközben pontos, zárt képekből, zárt ritmusokból, zárt párbeszédekből komponálódik az előadás. Ez a zártság nem párosul katonai fegyelemmel, sem polgári nevelésű hangerővel –ezek jóleső határátlépések netán hibák?

Az előadás attól működik, hogy a forma és tartalom organikusan hat egymásra. A főszereplő srác hű szeretne lenni a rockandrollhoz, a család, a falu, az iskola, a város, a szobatársak, a nevelők, pedig folyamatosan próbára teszik a hitét (vagy a vágyát?). A szakmai beszélgetésen kiderül, a két tanár beugrott az anyagba, két játszó valamiért nem tudott eljönni. A szerencsés véletlent a zsűri elismerő szavakkal díjazza.” Hodászi Ádám (Játékos 2013/07- A Magyar Szí-Játékos Szövetség folyóirata)