Montázs számtan, avagy a Montázs 10 éve

2018-12-05

Mindenkit sok szerep vár…

A Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület bemutatása

„Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő, fellép, s lelép. Így játssza szerepét…” A Montázs Egyesület nevében Shakespeare mester örökérvényű szavaival köszöntjük a kedves olvasót.

2007 őszén a Ficak Diákszínpad akkori végzős, többségében avasis diákjaival úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk veszendőbe menni az elmúlt évek munkáját, és valamilyen keretben továbbvisszük az előző években megerősödött diákszínjátszó műhelyünk működését. Az elhatározást tett követte, és 2008-ban létrehoztuk a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesületet.

Az út adott volt. Kijelölték számunkra az elmúlt évek eredményei. Tudtuk, hogy a magunk fiatalos látásmódjával és szegény színházi eszközeivel színházat akarunk csinálni, és tudtuk, hogy át is akarjuk adni mindazt az örömet és tudást, amit a színházcsinálás számunkra jelent. A színházcsinálás és a közös játék – szerepjáték – érdekelt minket. Ez a kettős irányultság – a színházcsinálás, és színházzal való nevelés szeretete hívta életre a Montázst.

Színházi alkotóműhelyként számos hazai és nemzetközi sikert értünk el. Arany és ezüstminősítéses gyerek- és diákelőadások, fesztiválgyőztes és közönségdíjas felnőtt darabok, rendezői és színészi különdíjak, utcaszínházi fellépések és külföldi vendégszereplések szegélyezik az utunkat.

Mi a Montázs? Egyszerre színházi műhely, színjáték-oktatással foglalkozó képzési centrum, színházi események szervezője, közművelődési és kulturális projektek kitalálója és szervezője… mindenekelőtt azonban egy HELY, amely mindenki számára az alkotó tanulás, a világgal való találkozás, a felszabadult játék és az elmélyült gondolkodás együttes örömét kínálja.

Az Egyesület születésének 10. évében igazi otthonra lelt, és az egykori Európa-szerte csodált gyárváros, a Miskolc-Diósgyőri Vasgyár tiszti házainak egyikében rendezkedett be a következő 100 évre. A kohászat egykori kohóinak tüze az alkotói-művészi gondolatok tüzét táplálja tovább. „Mikor mozdulok, ők ölelik egymást”… derengenek fel bennünk a József Attilai sorok – múlt és jelen, álom és valóság, kohászat és művészet – mindez egymásba fonódva táplálja-gazdagítja a Montázs életét.

Otthonunknak nevet is adtunk – D.O.K.K. DOKK Humánszolgáltató Központ és Közösségi Tér. Rövid nevén DOKK Humánkikötő. A DOKK persze nem egyszerűen egy hajózási kifejezés. A D.O.K.K mi vagyunk. Dráma – Oktatás – Közösség – Kultúra. DOKK.

És most egy kis Montázs számtan, vagyis Montázs eltelt tíz éve számokban:

• Életkor: 10 év
  • Alapítók: 10 fő
  • Jelenlegi tagok: 18 fő
  • Létrehozott produkciók száma: cca 50
  • Arany minősítéses előadások száma (Montázs-KOMISZAK) 6
  • Ezüst minősítéses előadások száma: 12
  • Fesztiválgyőzelmek, fesztiváldíjak, különdíjak, közönségdíjak: 8
  • Külföldi fesztiválok: 3
  • Egyéb fellépések (kabaréestek, utcaszínházi performanszok, ünnepi műsorok, könyvbemutatók stb.) cca 100
  • Nálunk megfordult (legalább egy tanévet végig dolgozó) színjátszók száma: cca 300 fő
  • Táborok: kb. 40
  • Táborokban résztvevő gyerekek: 6-700 fő
  • Nagyrendezvények, fesztiválok, szakmai találkozók: 35-40
  • Önkéntesek: 45-50 fő
  • Szakmai partnerségek: 25-30
  • Megírt/ megnyert pályázatok száma: cca 130/ 60

Visszatekintve az eltelt évtizedre, magunk se hisszük, de tény: tíz év alatt több mint 300 különböző eseményt szerveztünk és bonyolítottunk le sikeresen, melyekben több mint 1000 fő vett részt, és legalább 10.000 fő találkozott velünk nézőként vagy vendégként. Szeretnénk, hogy ezek a számok a következő tíz évben megsokszorozódjanak.

2014-ben szervezeti víziónk megfogalmazásakor írtuk: „Olyan világban szeretnénk élni, ahol minden ember meg tudja élni az alkotás közös örömét”. Mert nincs szebb emberi feladat annál, mint valamit közösen létrehozni. Játékból valóságot építeni. Hisz mindannyian mindig játszunk. Hiszen „Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő, fellép, s lelép. Így játssza szerepét…”

A Montázs mottójával búcsúzunk: Mindenkit sok szerep vár.