SCHWAJDA GYÖRGY: HIMNUSZ (szobaszínházi előadássorozat)

2012-02-21

A Montázs Színházi Műhely a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület szervezeti keretei között működő alternatív színházi műhely a csoport több éves informális működést követően formálisan 2011-ben jött létre.

A Műhely alternatív szemléletű prózai színházi és színházi nevelési műhelyként definiálja önmagát. Célunk, hogy előadásainkkal és foglalkozásainkkal szórakoztassuk, és felelős gondolkodásra serkentsük a közönségünket, felmutatva a „Rólad szól a mese” örök érvényű igazságát. Alakulóban lévő repertoárunkban a komolyabb hangvételű előadások mellett könnyed szórakoztató darabok is szerepelnek.A műhelyben folyó művészeti munkában jelenleg 6alkotó vesz részt.

A szélesebb nyilvánosság előtt 2012-ben,Schwajda György: Himnusz című drámájából készült előadásunkkal mutatkoztunk be. A darab bemutatója 2012. február 21-én volt, amelyről összeállítást készített a Miskolci TV. http://www.minap.hu/mivid.php?ext.m40317

A darab és az előadás bemutatása

Schwajda György: Himnusz című szatírája egy proletár család abszurddá növelt lelki megnyomorításának látlelete. A történet főszereplői Józsi és Aranka szegényes és monoton életet élnek. Életvitelük mégis kiváltja a környezetük rosszallását, akik élve a jog és erkölcs adta lehetőségekkel különböző módokon avatkoznak bele a család életébe, hogy a társadalmi norma betartására szorítsák őket.

Az alkoholista Józsi két zavaró szokásnak is rabja. Minden éjjel felkelti a családját, közösen eléneklik a Himnuszt, majd miután a családfő boldog új napot kívánt mindenkinek, aludni térnek. A másik hóbortja, hogy rothadó ennivalót gyűjt a lakásban, mert ezzel fizet a mindennapi felesekért. Ezen szokások megváltoztatására fognak össze Polgár néni vezetésével a lakók, akik többször feljelentik a családot. Később Józsi kollégái is „segítenek”, majd megjelenik a televízió, akik megmutatják, miféle emberek is ők, végül a gyermekvédelem állami gondozásba veszi a házaspár gyerekeit.

Ám hiába minden „segítség”: a helyzet nem javul. Józsi – bár kezdi elhagyni korábbi rossz szokásait – újakat vesz fel: az addig jámbor ember verni kezdi a feleségét, káromkodik, majd egy éjjel elindul, és mindenkinek „megköszöni a segítséget”...

Előadásunkban a téma – a családok gyakran krízis közeli egzisztenciális és érzelmi válságának – nyomasztó aktualitása mellett igyekeztünk megőrizni a darab fanyar humorát és bölcsességét. Az eredeti drámában felvonultatott mellékszereplőket csupán hangban és képben jelenítjük meg, ezzel is fokozva a főszereplők társadalmi értelemben vett elszigeteltségét. (Ez a dramaturgiai beavatkozás azzal a praktikus következménnyel is jár, hogy az előadás – és a darabhoz készített színházi nevelési foglalkozás – iskolai környezetben is működtethető.)

A 2012. október 13-14-énAjkán megrendezett Aranydeszka Országos Minősítő Fesztiválon előadásunk arany minősítést kapott. A minősítés mellett mind a szakmai zsűri, mind pedig a közönség részéről megkapta a legjobb férfi és női alakítás díját, valamint a fesztivál közönségdíját, az Arany Deszka Díjat. http://www.szin-jatekos.hu/hirek-esemenyek/a-ix-arany-deszka-fesztival-minsitesei-es-dijai.html

2012. december 8-9-én megrendezett Magyar Művek Szemléjén – az országos minősítő rendszer szabályainak értelmében – előadásunk nem kaphatott újbóli minősítést, de itt is szakmai és közönségsikert arattunk.

„Schwajda György Himnusz-a – remekmű. Olyan örök életű, aki épp a legrosszabb korban van. Már nem kortárs, de még nem klasszikus. A művek ilyenkor tűnhetnek a legporosabbnak. A miskolci Montázs Színház alkotói igen magas, a profi színészekhez mérhető teljesítménnyel, mélyen elemzett, részletgazdag játékkal valósították meg a darabot.” (Kárpáti Péter jegyzetei a Játékos című folyóiratban (2013 01. 31.)

http://www.szin-jatekos.hu/jatekos/fesztivalok/naplojegyzetek-a-magyar-muvek-xi.-szemlejerol.html )