Tutoráltakat keresnek!

2017-11-07

Kedves TehetségBarátunk!

A Matehetsz 2016-ban kezdte meg az EFOP 3.2.1-15-2016-00001 Tehetségek Magyarországa című kiemelt európai uniós projektjének megvalósítását. A projekt egyik fő feladata a magyarországi tutorhálózat kialakítása, működtetése.

A tutorhálózat egyik szereplője a tutor, a Matehetsz által felkért, többnyire pedagógus végzettségű vagy pszichológus, mentálhigiénés, coach szakember, aki segítő, tanácsadó, pártfogó szerepben 11 hónapon át vesz részt a fiatal egyéni támogatásában. A tutor – a fiatalt körülvevő pedagógusokkal, szakemberekkel, családtagokkal egyeztetett módon – szakszerű tanácsadói tevékenysége mellett koordinálja, segíti a fiatal tehetségének kibontakozását.

A tutorhálózat másik szereplője a tutorált, maga a fiatal, aki a tutor általi személyes támogatásban részesül. A tutorhálózat legfontosabb szolgáltatása, maga a tutor figyelme, segítő, támogató, tanácsadó szerepe. Tutorált fiatal tehetségként, elsősorban 11 hónapon át személyre szabott tehetségsegítést kaphat a tutora (segítője) közreműködésével. A személyre szabott támogatás annyit jelent, hogy a tutor elkötelezetten segít a fiatalnak a saját egyéni elképzelése, érdeklődése alapján tehetségsegítő személyeket, szervezeteket keresni, részt venni tehetséggazdagító programokban, és gondoskodik arról, hogy elkészüljön a fiatal profilja, ami számára és segítői számára is mutatja a lehetséges előrelépési irányokat. A tutor segít fenntartani a tehetség motivációját, valamint elérni a céljait, figyelembe véve erősségeit és fejlesztendő képesség területeit.

Tutoráltként a fiatal egy új, színes csoport (a tutor által segített csoport létszáma változó, jelenleg 5-10 fő alkot egy csoportot) tagja lehet, ahol hozzá hasonló tehetséges társakkal találkozhat. Igyekszünk oly módon kialakítani a rendszert, hogy a közös tevékenység a tutorált lakó- és iskolai környezetében folyjon.

A 2017-es év során közel 500 fiatal került be a tutorhálózatba, ők tíz hónapon keresztül személyes segítést kaptak és közülük:

  •  200 fiatal táborainkban, Lovasberényben és Kerecsenden tölthetett el egy hetet;
  •  391 tutorált ösztöndíjban részesült;
  •  közel 150 diák élményhétvégéken vehetett részt;
  •  számos diák egyéni tehetség tanácsadásban részesült;
  •  a tutora által ajánlott Matehetsz vagy szervezet által rendezett programban vehetett részt

Mik a feltételei a jelentkezésnek a 2018-as évre?

  • amennyiben a pályázó fiatal lakhelye, vagy a köznevelési intézményének székhelye a következő megyék egyike: Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Hajdú-Bihar, SzabolcsSzatmár-Bereg, Baranya, Tolna, Komárom-Esztergom, Fejér, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megye;
  • ha a pályázó fiatal a 2017-es évben betölti a 12. életévét, és nem a 2018/19-es tanévben érettségi vizsgázik;
  • ha a fiatal bármilyen tehetségterületen (kivéve sport) rendezett nemzetközi, országos, regionális, megyei, települési tanulmányi, művészeti versenyen jó helyezést ért el a 2015-16-17-es években (amennyiben nincs versenyeredménye a fiatalnak az nem kizáró ok a pályázat benyújtásához);
  • ha a fiatal a tutorszolgáltatás igénybevételéhez ajánlást kap attól a köznevelési intézmény pedagógusától, ahol tanul, vagy a vele kapcsolatban álló pedagógiai szakszolgálattól/háttérintézménytől/ civil tehetségsegítő szervezet szakemberétől, pedagógusától vagy
  • ha a fiatal ajánlást kap a Tehetségek Magyarországa projekt keretében vagy más programban, csoportban működő mentortól, tutortól stb.

Jelen pályázati felhívással egy időben, a fent sorolt feltételekkel várjuk a Budapesten és Pest megyében lakó pályázók jelentkezését a Nemzeti Tehetség Program NTP-HTSZ-M-17-A-0001 azonosítószámú pályázat keretében.

A tutorhálózathoz a fiatal úgy csatlakozhat, hogy önálló, egyéni jelentkezést nyújt be (16 év alatt a képviselője segítségével) a Matehetsz számára. A jelentkezési felületen kérjük, hogy a fiatal mutassa be magát annak érdekében, hogy felkészülhessünk a tutorálás 11 hónapja alatt nyújtandó legmegfelelőbb támogatásra. A bemutatkozáson túl a jelentkezés részét képezi a referenciaszemélytől érkező ajánlás is.

Ha a lehetőség felkeltette az érdeklődésedet, kérjük, hogy nyújtsd be a jelentkezést az alábbi felületen: http://oper2.tehetseg.hu/?proc=tenderView&id=26

Jelentkezés 2017. november 19. éjfélig.

Örömmel fogadjuk észrevételeidet, kérdéseidet a tutorhálózatba való jelentkezéssel kapcsolatban az alábbi címen: tutorhalozat@tehetseg.hu

 

Üdvözlettel:

Domján Gabriella

tutorhálózatért felelős alprojektvezető

2017. október 25.

 

http://korlevel.tehetseg.hu/wgupload/TU37/Matehetsz_Jelentkezes_tutorhalozatba_2017.pdf

 

Kapcsolódó tartalmak: