Új minősítő találkozó indult útjára Tiszaújvárosban

2014-09-25

Első alkalommal rendezte meg szeptember 20-21. között a Manézs Színjátszó találkozót, Lengyel Pál emléke előtt tisztelegve, a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ és a Magyar Szín-Játékos Szövetség. A találkozó már első alkalommal felülmúlta a szervezők várakozásait, hiszen 4 megyéből, és a határon túlról 7 csapat 8 előadással mutatkozott be. A találkozón több mint 100 játszót láthattunk vendégül, akik az előadások után közös improvizációs esten játszhattak együtt, jobban megismerve egymást.

Püspöki Péter, a Montázs Egyesület elnöke szerint olyan rendezvényt sikerült létrehozniuk, amely nem csak a résztvevők számára, de a szervezőknek is élmény volt. Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke vállalta a szakmai zsűri elnöki posztját. Elmondta, nagy szükség volt egy ilyen rendezvényre a keleti régióban, hiszen a Kazincbarcikai Nemzetközi Színjátszó Találkozó megszűnése után nem maradt bemutatkozási lehetőség, minősítő fesztivál a régió amatőr színházi csoportjai számára. A résztvevők is kiemelték, hogy sokszínű, élménydús hétvégét töltöttek a Derkovits központban, az előadások között pedig igazi különlegességek is voltak, mint a Hejőbábai Pszichiátriai Betegek Otthonában működő Kitörés Színpad előadása, az „Olbrin Joachim csodálatos utazása”, vagy a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium Drámatagozat 11.D osztályának Tamási Áron darabja, az „Énekes madár”.

A nevező csapatok többségében komédiákkal készültek a találkozóra. Láthattunk vásári játékot a gyöngyösi Ká-Ró Színkörtől, akik Móricz Zsigmond „Az Ördög” című jelenetét hozták el, illetve a sajókazai Akkord Színpadtól, akik Hans Sachs „Paradicsomból jött diák”- ját állították színpadra. A debreceni Abakusz Színjátszó Kör két előadással is készült a találkozóra. A komédiázás egy könnyedebb formáját láthattuk Romhányi Sziporkáikban, míg a „Rátóti csikótojás” című mesét talán az egyik legnehezebb műfajban, commedia dell’arte stílusban dolgozták fel.

Az eddig főként saját élményekből dolgozó szilágykrasznai Tinikomédiások csapata Osztrovszkij: „A vihar” című drámájával érkezett, míg a szegedi Genéziusz Színház egy keleti szertartás hangulatát idézte meg Kőhalmi Ildikó verseivel „A teljesség imamalmai” című előadásában.

Mátyás Zoltán, a Derkovits Kulturális Központ igazgatója, a rendezvény házigazdája biztosította a szervezőket arról, hogy jövőre is szívesen részt vesznek a találkozó lebonyolításában, és visszavárják a színjátszókat.

A két napos fesztivál végén a szakmai zsűri (Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Püspöki Péter, a Montázs Egyesület elnöke) bonz, ezüst és arany minősítésekkel, illetve különdíjakkal ismerte el a csoportok teljesítményét.

Arany minősítés:

• Korányi Frigyes Gimnázium drámatagozat (Nagykálló): Tamási Áron: Énekes madár

Ezüst minősítés:

• Kitörés színpad (Hejőbába): Hamvas Béla: Olbrin Joachim csodálatos utazása)
  • Akkord Színpad (Sajókaza): Hans Sachs: Paradicsomból jött diák

Bronz minősítés:

• Genéziusz Színház (Szeged): Kőhalmi Ildikó: A teljesség imamalmai
  • Ká-Ró Színkör (Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös): Móricz Zsigmond: A Zördög

Oklevél:

• Tinikomédiások (Kraszna): A. N. Osztrovszkij: A vihar

Különdíj:

• Abakusz Színjátszó Kör (Debrecen): Tótráti történet (A comedia dell’arte technikájának megismerését célzó munkájáért)